Stichting Amsterdamse straatrondes

De Stichting Amsterdamse Straatrondes is ondersteunend aan de organisaties van de deelnemende rondes. De deelnemende rondes hebben ieder initiatiefnemers die op een of andere manier direct betrokken zijn in de buurt van hun ronde. Iedere deelnemende ronde wordt door een bestuurslid vertegenwoordigd in het bestuur van de Stichting Amsterdamse Straatrondes. Elke ronde wordt op financieel-, organisatorisch- en communicatiegebied ondersteunt door de Stichting Amsterdamse Straatrondes.

Doel

Doelstelling Stichting Amsterdamse Straatrondes: Het gezamenlijk terugbrengen van unieke Amsterdamse wielerevenementen om daarmee
buurten hun identiteit weer terug te geven en jong en oud te inspireren om actief mee te doen.

Uitgangspunten

• STRAATRONDES ZIJN BUURTFEESTEN
De Rondes van Amsterdam waren en zijn bovenal buurtfeesten. Het zijn evenementen waar de buurt samenkomt op en om het parcours. Kleinschalig genoeg om elkaar te ontmoeten en groot genoeg om trots op te zijn. Een ideaal moment waar alle groepen uit de buurt elkaar vinden en delen.

• NIEUWE WIELERCONCEPTEN GEMAAKT VOOR BETROKKENHEID EN PARTICIPATIE VAN HET PUBLIEK
Wielerrondes zijn van oudsher redelijk saai voor het publiek langs het parcours. Vaak zijn het rondes van 100km of meer met uiteindelijk een sprint. De Rondes van Amsterdam bestaan altijd uit meerdere korte evenementen die steeds zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor het publiek. Daarnaast proberen we het publiek zo veel mogelijk bij elk onderdeel te betrekken.

• JEUGD EN GEHANDICAPTEN INSPIREREN EN FACILITEREN OM MEE TE DOEN
De straatrondes van Amsterdam stellen zich allemaal ten doel om zo veel mogelijk jeugd en gehandicapten de mogelijkheid te geven om een wedstrijd te rijden. Amsterdam is fietsstad bij uitstek, desondanks vinden weinig jongeren hun weg naar wielerverenigingen. Door het organiseren van Dikke Bandenraces bij elke ronde en hierbij steeds alle scholen te benaderen in de buurt, hopen we deze drempel te verlagen.

• BETREKKEN BUURT EN LOKALE MIDDENSTAND IS ESSENTIEEL
Het succes van alle wielerrondes staat of valt bij de betrokkenheid van de buurt en met name de lokale middenstand in die buurt. Zij moeten de rondes omarmen. Daarmee worden de rondes eigendom van de buurt. Elke buurt in Amsterdam heeft daarmee ook zijn eigen karakter. Een wielerronde moet een reflectie zijn van die buurt om ook optimaal door de buurt te worden omarmd.

• VOOR EN DOOR AMSTERDAMMERS
De Amsterdamse wielerrondes richten zich niet alleen in eerste instantie op Amsterdamse buurten, maar ook op Amsterdamse wielrenners. De rondes richten zich met name op amateurwielrenners in groter Amsterdam. Daarbij betrekken we ook alle wielerverenigingen in Amsterdam.

• SAMEN STERK; DELEN VAN KOSTEN, ERVARING EN WERKZAAMHEDEN
Door samen te werken op financieel, organisatorisch en communicatief gebied kunnen we alle rondes faciliteren om wielerrondes beterhaalbaar te maken. Een flink aantal kosten en werkzaamheden kunnen worden gedeeld en inmiddels staat er al een kleine ondersteunende organisatie die door vijf rondes wordt gedeeld.

Organisatie stichting Amsterdamse straatrondes

Rim Voorhaar – Bestuurslid en initiator Ronde van de Orteliusstraat

Ab Winsemius – Bestuurslid en initiator Ronde van de Westerstraat

Mark van der Vecht – Bestuurslid en initiator Ronde van het Vondelpark

Jan Willem Blok – Directeur en koersdirecteur voor alle rondes

Paulien Willems – Directeur en projectmanager

Joris van Nieuwenkerk – Bestuurslid, penningmeester