Historie

Tussen 1923 en 1955 had iedere zichzelf respecterende Amsterdamse buurt een eigen straatronde. Deze rondes waren geweldig populair er kwamen vaak 30 tot 40 duizend man op af en er werd bij alle rondes entree geld gevraag (50 cent per persoon inclusief belasting, 25 cent voor de jeugd). De rondes werden zo populair dat de gemeente ze in 1956 allemaal heeft verboden omdat ze de veiligheid bij de rondes niet meer konden garanderen.

De laatste jaren zijn de Rondes van Amsterdam in verschillende buurten teruggekeerd. Komend jaar verzamelen de Rondes zich in de Stichting Amsterdamse Straatrondes. Samen zorgen zij er voor dat er in 2021 vijf verschillende rondes georganiseerd worden, die vooral jong maar ook oud inspireren om samen te bewegen, buurten weer hun identiteit terug geven en Amsterdammers bij elkaar brengen.

Ronde van het Vondelpark 1923
De eerste serieuze straatronde werd in 1923 in het Vondelpark georganiseerd om geld in te zamelen voor het restaureren van het park. Bezoekers moesten betalen om de wedstrijden te mogen zien. Helaas regende het die dag en vielen de opbrengsten tegen. Bijzonder genoeg is er bewegend beeldmateriaal van deze eerste ronde bewaard gebleven.